Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. jak często można pic kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film