Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi próbują mniej znane potrawy – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też nie tak typowe potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych zakątków Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski smak.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zapominać trunków. Kolacja we włoskim klimacie bez wyjątku powinien zawierać też aperitiff. Kieliszek alkoholu to dla Włochów norma. mięso sezonowane w Krakowie Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako faktycznie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film