Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić wolno jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.