Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które daje kuchnia europejska na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film